<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479386539084370&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Vraag om uw expertise
GRATIS

Wanneer er vochtplekken op de muren verschijnen, is dat altijd een teken dat er een vochtprobleem is. Deze vlekken kunnen klein en zwart zijn, of groot en geel. Om een vochtprobleem op te lossen, moet men absoluut eerst de oorzaak ervan vaststellen.

Vochtplekken op de muren kunnen immers door verschillende oorzaken ontstaan. Hoe kunt u nu weten met welk probleem u precies te maken hebt?

Hier volgen 4 oorzaken die aan de grondslag liggen van vochtplekken op de muren, en onze tips om ze van elkaar te onderscheiden.

Condensatie

Vochtplekken op de muren

Condens is een natuurlijk verschijnsel dat zich voordoet wanneer waterdamp in aanraking komt met een koud oppervlak en weer vloeibaar wordt, waardoor kleine druppeltjes ontstaan. Dit wordt problematisch wanneer de woning onvoldoende wordt verlucht en niet correct kan drogen.

Tip van Murprotec:

Om te controleren of de vlekken op uw muren wel degelijk door een condensatieprobleem zijn veroorzaakt, observeert u de plaats waar de vlekken optreden. Als ze zich in de hoeken van de muren of rond de vensters bevinden, dan is het waarschijnlijk condensatie. Om helemaal zeker te zijn, observeert u ook de plaatsen in uw woning waar water wordt gebruikt (keuken en badkamer) na uw activiteiten. Hoelang duurt het voordat de natuurlijke condensatie verdwijnt? Als de condens na ettelijke uren niet is verdwenen, dan hebt u wel degelijk een condensatieprobleem in uw woning.

Vochtplekken op de muren veroorzaakt door infiltratie

Vochtplekken op de muren

Infiltratie kan in twee categorieën worden ingedeeld: laterale infiltratie (iets wat vooral in kelders voorkomt) en infiltratie door neerslag. In beide gevallen is de infiltratie te wijten aan een zwakte van het gebouw, dat poreus is of barstjes vertoont, waardoor het water in de muren kan infiltreren.

Tip van Murprotec:

Als de vochtplekken op uw muren aan infiltratie te wijten zijn, dan moet u eveneens een of meerdere symptomen observeren.

  • U merkt vocht op het plafond op
  • De verf bladdert af van de muren
  • Er stroomt water over de muren
  • Houten voorwerpen worden rot

Opstijgend vocht

Vochtplekken op de muren

Wanneer de vochtplekken onderaan op de muren van het gelijkvloers optreden, dan is er veel kans dat de oorzaak van het probleem opstijgend vocht is.

Opstijgend vocht treedt vaak op in oude woningen. Dit probleem wordt gekenmerkt door poreuze muren die ter hoogte van de funderingen water opzuigen. Daarna gaat dit water via de muren omhoog stijgen, waardoor de woning vochtig wordt en er vlekken op de muren ontstaan.

Tip van Murprotec:

Als u onderaan op uw muren vlekken ziet, dan moet u ook de staat van uw vloer inspecteren. Als die aftakelt of als de plinten loskomen, dan heeft uw woning met opstijgend vocht te kampen. Test uw muren ook door zachtjes te kloppen: als het pleisterwerk hol klinkt, dan betekent dit dat het waarschijnlijk aan het loslaten is door de aanwezigheid van opstijgend vocht.

 

Hebt u vragen over vocht in huis? Neem gerust contact met ons op: onze experts staan u graag te woord. Wij kunnen u ook raad geven om een geschikte behandeling te kiezen.

Vraag onze gratis expertise aan