<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479386539084370&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Vraag om uw expertise
GRATIS

Zoals in iedere kamer waar veel water gebruikt wordt en er zich dus veel leidingen bevinden, is de keuken zeer gevoelig voor vochtproblemen.  Combineer waterdamp met gevoelige muren, en u hebt het perfecte recept voor een hoog risico op schimmelvorming.  Eens ze ontwikkeld zijn, zijn schimmels zeer hardnekkig en ze vragen dan ook een diepgaande behandeling om verwijderd te worden. 

Gelukkig is het mogelijk om met makkelijke dagelijkse behandelingen de vochtgehalte in de keuken binnen de perken te houden.

vocht in de woning

Verluchten !

De beste methode om vochtproblemen in de woning en meer bepaald in de keuken te voorkomen is voldoende ventileren.  Open de vensters meermaals per dag, liefst minstens 15 minuten zodat de lucht ververst wordt en het overtollige vocht afgevoerd kan worden.  Voorzie ook een degelijke ventilatie tijdens delicate momenten, dit wil zeggen tijdens en na het koken, of beter nog, vooraleer u begint met koken.  Op deze wijze zal de waterdamp makkelijker afgevoerd worden uit de ruimte en zal hij geen enkel vochtprobleem veroorzaken.

Droog de was niet in de woning

Drogende was is een grote bron van vocht : inderdaad, bij het drogen zal het water in de was verdampen en, als het niet weg kan, op de omliggende muren neerslaan.  Daarom is het altijd beter om uw was buiten te laten drogen.  Jammer genoeg laten de weersomstandigheden dit niet altijd toe.  In dat geval hebt u geen andere keuze dan de was binnen te drogen, maar zorg er altijd voor dat er voldoende verluchting in de ruimte is tijdens de volledige droogperiode, en erna.  Bovendien is het beter om te vermijden om dit in de keuken te doen, omdat deze reeds een hoge vochtigheidsgraad heeft als u kookt : zet daar een extra vochtbron bij en het risico om een vochtprobleem in uw woning te creëren loopt enkel maar op !

Gebruik uw dampkap

De dampkap is een andere manier om ervoor te zorgen dat het vocht, ontstaan tijdens het koken, kan worden geëvacueerd en niet op de muren neerslaat. Als u uw dampkap niet systematisch gebruikt, is dit een nieuwe reflex die u moet aanleren omdat hij de luchtvochtigheid van uw huis echt gunstig beïnvloedt. 

Controleer regelmatig de afdichtingen en de vochtigheidsgraad van uw keuken

Een regelmatige controle van de luchtvochtigheid van uw woning is een uitstekende gewoonte, zeker in de keuken.  Om dit te doen heeft u weinig nodig : neem een hygrometer (een basismodel, het is niet nodig om een professioneel model aan te schaffen) en gebruik hem om vochtproblemen te ontdekken voor dat ze echt uitbreken.  Het kan ook een aanwijzing zijn om te weten of u meer moet verluchten.  Een “normale” vochtigheidsgraad ligt tussen 40% en 60%.

vocht in de woning

Controleer ook of de afdichtingen van uw keuken nog in goede staat zijn : zijn de voegen van uw wastafel nog in orde ? Zijn er barsten in uw muren ? Sluiten de ramen goed af ?  Indien nodig kunt u de vensters altijd vervangen door een dubbele of driedubbele beglazing.

Krijgt u graag meer tips om vocht in uw woning en uw keuken te voorkomen? Bel dan één van onze experts voor een persoonlijk advies of een gratis expertise. 

Vraag onze gratis expertise aan