<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479386539084370&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Vraag uw expertise
GRATIS

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !

Wat weet u over de relatieve vochtigheid in de winter?

Murprotec legt uit wat dit inhoudt en welk percentage ideaal is voor uw woning.

 

Hoeveel bedraagt de ideale relatieve vochtigheidsgraad in de winter?

 

Wijzigt de ideale relatieve vochtigheidsgraad volgens het seizoen?

De ideale relatieve vochtigheidsgraad in de winter is niet dezelfde als de aanbevolen waarde in andere seizoenen.

Dit verschil is onder meer te wijten aan het feit dat 's winters de vochtigheid buiten veel hoger is dan tijdens de zomer. Dat is echter niet de enige waarde die meetelt. De relatieve vochtigheid wordt beïnvloed door de buiten- en binnentemperatuur.

De relatieve vochtigheid wordt verkregen door de verhouding tussen het percentage waterdamp in de lucht en de maximale waarde die de lucht kan opnemen.

Voorbeeld: een relatieve vochtigheid van 65% betekent dat de lucht 65% bevat van de maximale waarde waterdamp die de lucht bij die bepaalde temperatuur kan opnemen. Metingen gebeuren met een hygrometer en een thermometer.

 

Humidité relative en hiver pluie In de winter varieert de relatieve vochtigheidsgraad door de vochtigheidsgraad buiten.

 

 

De relatieve vochtigheidsgraad is een waarde om rekening mee te houden

De relatieve vochtigheidsgraad moet binnen een bepaald bereik liggen om comfortabel en gezond te zijn.

Een hogere waarde kan leiden tot problemen met astma of allergieën en doet af aan de omgevingskwaliteit binnenshuis. Bij een te lage waarde drogen de slijmvliezen uit, kan u last hebben van aandoeningen van de luchtwegen en ontstaat er stof.

In België schommelt de relatieve vochtigheidsgraad doorgaans tussen 40 en 70%.

De relatieve vochtigheidsgraad in de winter bedraagt 30 tot 50%. Naarmate het kouder wordt, zal de vochtigheidsgraad dalen naar 30%.

 

humidité relative en hiver température De ideale relatieve vochtigheidsgraad schommelt tussen 40 en 70%.

 

 

Enkele tips om de ideale vochtigheidsgraad te bereiken

De relatieve vochtigheidsgraad kan verbeterd worden, ongeacht of hij te hoog of te laag is. Met deze tips bereikt u de ideale vochtigheidsgraad.

Als de vochtigheidsgraad te laag is, raadt Murprotec aan om een luchtbevochtiger te voorzien om uw woonomgeving gezonder te maken. Laat een van onze experts ook nagaan of uw woning niet te veel of te weinig geïsoleerd is.

Als uw woning te vochtig is, kan u het volgende doen: Verlucht elke dag uw woning door de ramen minstens 10 minuten te openen. Maak gebruik van de afvoervoorzieningen die u ter beschikking heeft (zoals een dampkap tijdens het koken).

Als de relatieve vochtigheidsgraad van uw woning te veel buiten de aanbevolen waarden ligt, kan u een beroep doen op Murprotec (link naar contactpagina) voor een oplossing op maat.

Wil u op de hoogte blijven van het nieuws van Murprotec?

Word lid van de Murprotec-community op Facebook!

Like de pagina van Murprotec

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !