<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479386539084370&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Vraag uw expertise
GRATIS

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !

De isolatie van een dak zorgt ervoor dat u uzelf kan beschermen en kan besparen op energie. U kan allerlei vochtproblemen voorkomen wanneer u ervoor kiest om uw dak correct te isoleren. Doet u dit niet, dan kan u dat veel geld gaan kosten. Een slechte isolatie kan problemen met vocht veroorzaken. Weet u hoe u een dak correct kan isoleren?

Hoe kan u een dak correct isoleren?

Een dak correct isoleren: de gouden regels

De isolatie van een dak kan uw energierekening verlagen. Maar dit zal alleen gebeuren wanneer u ervoor kiest het dak correct te isoleren. Er zijn verschillende regels om een dak correct te isoleren:

 • De keuze van materialen: over het algemeen kiezen we voor minerale wol bij een isolatie aan de binnenzijde van het dak. Aarzel niet om voor grote diktes te kiezen. De ideale dikte ligt tussen de 12 en 20 cm. De materialen die u kiest moeten lucht- en waterdicht zijn.
 • De isolatie van een dak dient gelijkmatig te zijn. Een gelijke laag moet het hele oppervlak bedekken. Wees zorgvuldig wanneer u aanpassingen doet en delen snijdt. Laat geen gaten tussen de stukken open.
 • De isolerende materialen en het dampscherm mogen niet onderbroken worden. Zorg ervoor dat u de delen goed aan elkaar bevestigt.
 • Gebruik grote isolatiematrassen om er zeker van te zijn dat alle spanten bedekt zijn.

 

Isolatie van een dak Kies lucht en waterdichte isolatiematerialen.

 

De isolatie van een dak: wat u niet moet doen

Een slecht geïsoleerd dak kan problemen veroorzaken op het gebied van vocht en kan uw energierekening behoorlijk doen oplopen. Pas goed op voor veel gemaakte fouten wanneer u besluit om zelf voor de isolatie van een dak te zorgen.

De fouten die u niet mag maken om het dak correct te isoleren:

 • Geen onderzoek doen naar de normen: er zijn verschillende normen die gelden. Om er zeker van te zijn dat u energie bespaart, houdt u zich aan de normen. Gebruik bekende en efficiënte materialen.
 • Lege ruimte overlaten tussen de isolatie en het dak: dat is een verkeerde opvatting in de bouwsector. Vul alle ruimte op om vocht te voorkomen. Het overlaten van ruimte bevordert het ontstaan van condens.
 • Het isolatiemateriaal samendrukken: prop het isolatiemateriaal niet op, het moet de ruimte hebben om uit te zetten.

 

Een dak correct isoleren om vochtproblemen te voorkomen Laat geen lege ruimte over. Het isolatiemateriaal moet egaal geplaatst worden om thermische bruggen en vochtproblemen te voorkomen.

 

Onderhoud uw dak om vocht te voorkomen

Vocht kan binnenkomen door het dak. Om infiltratie of andere vochtproblemen te voorkomen is het goed om het dak regelmatig te controleren en te onderhouden:

 • Verwijder mos van uw dak. U kunt gebruikmaken van een rakel om het mos weg te schrapen, maar gebruik geen speciale producten.
 • Controleer en reinig de goten regelmatig om te voorkomen dat er regenwater in blijft staan.
 • U kunt de vorming van mos tegenhouden door een koperdraad over de pannen te bevestigen, aan elke uiterste zijde van het dak.
 • Verzeker uzelf ervan dat uw dakpannen niet gebarsten of verbogen zijn.
 • Repareer scheuren indien nodig met een waterdichte afdichting of gebruik kit voor de goot.

 

Meer tips om vocht in uw woning te voorkomen?

Murprotec heeft een aantal adviezen voor u verzameld om vocht in uw woning te voorkomen. In deze GRATIS gids vindt u alle tips om het ontstaan van vocht te voorkomen.

Download uw gratis gids

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !