<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479386539084370&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Vraag om uw expertise
GRATIS

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !

Condensatie en de thermische bruggen

Hoe manifesteert de condensatie zich ?

Condensatie is een natuurlijk fenomeen dat veel voorkomt in onze huizen. Maar hoe gebeurt dat precies ? Een beetje fysica : het is de verandering van een gas in een vloeistof of in een vaste vorm. In een natuurlijke omgeving is condensatie een centrale fase in de cyclus van het water. De damp die aanwezig is in de lucht wordt omgezet in dauw bij het contact met planten, in wolken of in diverse buien (regen, sneeuw, ijs,…).

condensatie

Het is dus een zeer eenvoudig fenomeen. De condensatie is te wijten aan 2 parameters : de absolute vochtigheid van waterdamp (deze wordt uitgedrukt in gram water per kilogram droge lucht, één kubieke meter droge lucht komt overeen met 1,2 kg.) en de temperatuur. Kortom, hoe hoger de temperatuur en hoe meer waterdamp deze lucht kan bevatten. Wanneer de warme lucht van een kamer in contact komt met een koud oppervlak, zal de waterdamp in deze warme lucht omgezet worden in condensatievocht. Dit is exact wat er gebeurt als u een douche neemt of als u kookt. De warme damp raakt de koude oppervlakken aan zoals ramen, spiegels of zelfs muren en plafonds.

Een tweede probleem dat zeer zichtbaar is, is het ontstaan van schimmels. Deze ontstaan enkel als er 5 factoren gecombineerd worden : de aanwezigheid van sporen (wat bijna altijd het geval is), de temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid van de drager, de kwaliteit van de drager en de duur waarin al deze factoren samen aanwezig zijn. Koudebruggen dragen dus in grote mate bij tot de vorming van schimmels. Men moet er een grote aandacht aan besteden.

De vochtigheid in het huis door thermische bruggen

Wat is dat precies, een thermische brug ? Dit is een gebied in de buitengevel van een huis waar zich een verschil bevindt in thermische weerstand. Het is dus een zone in de bouw waar de isolatie zijn rol niet vervult (breuk tussen verschillende materialen, structurele verandering in de gevel, discontinuïteit van de isolerende materialen,…). Dit heeft een daling van de temperatuur van de oppervlakte tot gevolg en dit temperatuurverschil veroorzaakt condensatie.

condensatie

Over het algemeen kunnen we waarnemen dat schimmels die veroorzaakt worden door vocht vaak in de hoeken van een kamer voorkomen, of in de kruispunten van muren, vloeren en plafonds. Dit komt effectief overeen met deze thermische bruggen.

Uiteraard zijn koudebruggen niet zo makkelijk te vermijden. Maar wees ervan bewust dat een koudebrug over een minimaal oppervlak geen schadelijke impact zal hebben. Het moet werkelijk een groot oppervlak en/of een herhaalde brug zijn om er condensatieproblemen door te krijgen.

Er zijn talrijke oplossingen, maar deze zijn soms zeer moeilijk te implementeren, niet esthetisch of zeer duur. Wij raden u daarom aan om een professional in vochtbestrijding zoals Murprotec advies te vragen en een correcte diagnose te laten stellen. Inderdaad, enkel een expert zal uw oorzaken met zekerheid kunnen diagnosticeren en u een gepersonaliseerde en aangepaste oplossing voorstellen op basis van uw behoeften en mogelijkheden.

Lees ook : Condensatie in de badkamer

 

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !

 

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !