<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479386539084370&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Vraag om uw expertise
GRATIS

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !

Condensatie in de badkamer 

De badkamer is één van de kamers die het meest te maken hebben met vochtproblemen, en meer bepaald vocht door condensatie. Condensatie is een fenomeen dat voorkomt als de warme lucht van uw woning in aanraking komt met koudere oppervlakten in het huis. Aangezien de badkamer een zeer vochtige ruimte is door de manier waarop we haar gebruiken, is het niet verrassend dat er veel condensatieproblemen voorkomen.

Lees ook : Waarom het vocht in een badkamer in de gaten houden ?

condensatie in de badkamer

Deze ruimte is meestal ook meer verwarmd dan de andere ruimtes van uw huis om zo comfortabel mogelijk in gebruik te zijn. Bovendien verkiest men meestal om de deur te sluiten tijdens het douchen om de warmte in de kamer te houden en om uw privacy te beschermen. De warmte die uit het water van uw bad of douche komt zal zeer snel verdampen en zal op de koudere oppervlaktes neerslagen; eerst op vensters en spiegels, vervolgens op de muren. De gesloten ruimte en het gebrek aan ventilatie zullen dit fenomeen natuurlijk versterken.

Hoe kunnen we deze condensatie doeltreffend verwijderen ?

Zoals bij elk probleem moet men, om een doeltreffende oplossing te vinden, eerst en vooral de juiste oorzaak vinden. Over het algemeen kunnen we stellen dat condensatie in de badkamer te wijten is aan 3 dingen : een ontoereikende ventilatie, een gebrek aan verwarming en de aanwezigheid van hydrofiele materialen die makkelijk vocht opslorpen.

Ontoereikende ventilatie

Condensatie

Als de badkamer onvoldoende geventileerd wordt, zal deze zeer snel last hebben van vochtproblemen. Inderdaad, als de waterdamp niet weg kan, zullen er zich stilaan vochtvlekken en schimmels vormen. In nieuwbouwwoningen wordt een ventilatiesysteem meestal standaard voorzien. Maar dit is nog niet het geval bij talrijke oudere huizen! In zo’n geval is het alvast een goede start om de ramen te openen en de badkamer degelijk te verluchten na ieder gebruik.

Het gebrek aan verwarming

Net zoals een ontoereikende ventilatie, beïnvloedt het gebrek aan verwarming ook de vorming van schimmels en vlekken op uw muren en plafonds. Volgens hetzelfde principe, als de badkamer niet voldoende verwarmd wordt, zal het water niet degelijk kunnen verdampen. En wie zegt beter verwarmen, zegt ook beter isoleren! In een badkamer kiest u liefst voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing, vervangt u uw ramen als deze verouderd zijn of als ze de koude doorlaten en, indien u er de mogelijkheid voor hebt, installeert u een vloer- of muurverwarming. Een goed geïsoleerde badkamer maakt uw materialen minder koud en vermindert bijgevolg ook de vorming van condensatie.

De aanwezigheid van hydrofiele materialen

Bij het bouwen of renoveren van uw badkamer, moet u goed nadenken over de bekledingen die u kiest. Sommige materialen zoals bakstenen, poreus gesteente of weefsels nemen veel vocht op en zijn gevoeliger voor het ontstaan van vochtproblemen, zoals het verschijnen van onaangename geuren en vochtvlekken. Verkies eerder keramische tegels of synthetische materialen.

Indien u condensatie vaststelt in uw badkamer en u bent niet zeker over de oorzaak ervan, vraag dan deskundig advies aan een gespecialiseerde firma zoals Murprotec.

Vraag uw gratis diagnose aan

 

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !