<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479386539084370&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Vraag om uw expertise
GRATIS

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !

Badkamer condensatie : vanaf welk punt is het problematisch ?

badkamer condensatie

Condensatie in de badkamer, een natuurlijk fenomeen

Condensatie is een zeer bekend fenomeen, en dit al reeds voor scholieren van de lagere school : het is de overgang van een gasvormige toestand naar een vaste of vloeibare toestand. Dit is een zeer belangrijke overgang in de cyclus van het water.

Maar hoe werkt het precies ? Kort samengevat, als de omgevingslucht warm is, kan deze een grote hoeveelheid waterdamp opnemen. Maar als deze lucht in aanraking komt met koude oppervlakten zoals onder andere meubels of ramen, wordt hij ineens afgekoeld. Deze afkoeling heeft tot gevolg dat de lucht minder waterdamp kan bevatten, deze waterdamp wordt dan in vloeibare vorm omgezet. Er verschijnen dan kleine waterdruppeltjes op de oppervlakte.

Lees ook : Hoe kan u condensatie bestrijden in uw woning ?

 

Wanneer een natuurlijk fenomeen problematisch wordt in uw badkamer

De condensatie in de badkamer is onvermijdelijk, aangezien de hoeveelheid waterdamp dat in deze ruimte gemaakt wordt. Maar, als de waterdruppeltjes niet snel genoeg drogen, kunnen uw muren en meubels constant vochtig worden en dit kan belangrijke vochtproblemen meebrengen.

 

De risico’s ten gevolge van condensatie

 Het grootste risico van condensatie is de vorming van schimmels. Naast het feit dat schimmels uw muren en meubels kunnen beschadigen, geven deze ook sporen af die in uw luchtwegen komen en gezondheidsproblemen kunnen meebrengen : allergieën, astma, artritis, …

badkamer-condensatie

Als u al gevoelig bent voor een infectie van de luchtwegen, kunnen deze schimmels zelfs erg gevaarlijk zijn. Het is dus van groot belang om iedere opkomst van schimmel te vermijden. En zouden ze toch tevoorschijn komen, is het zeer belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te behandelen.

 

Badkamer condensatie : de meest voorkomende oorzaken

De problemen met betrekking tot condensatie zijn meestal te wijten aan een ontoereikende verluchting van de kamer. Inderdaad, als u de badkamer niet voldoende verlucht, heeft de condensatie geen kans om te drogen en zal de kamer te vochtig blijven.

Een andere oorzaak van condensatie is een te lage verwarming : als de lucht in de badkamer niet warm genoeg blijft, kan het water dat erin zit niet in gasvorm blijven en zal het dan ook in condensatie omgezet worden. Anderzijds, een teveel verwarmde kamer is ook geen oplossing en kan op zijn beurt weer andere problemen met zich meebrengen, overdrijf dus ook niet bij de toepassing van deze tip.

 

Hoe kunnen we de condensatie in de badkamer onderdrukken ?

Er zijn talrijke mogelijkheden om vocht te bestrijden, zeker als het gaat over vocht in de badkamer. De eerste tip, en de makkelijkste, is om uw badkamer voldoende te ventileren na gebruik (bijvoorbeeld na het nemen van een douche) en te letten dat deze minstens een kwartier per dag verlucht wordt.

Als uw condensatieprobleem in de badkamer zich nog altijd voordoet, zijn er andere mogelijkheden. Deze zijn radicaal voor de condensatie, maar niet altijd even eenvoudig toe te passen.

In elk geval is het altijd aangeraden om hulp te vragen aan een professional die uw vochtprobleem zal analyseren en u er een gepaste oplossing zal aanbieden, die ook overeenstemt met uw mogelijkheden.

Vraag uw expertise, GRATIS en vrijblijvend !

Vraag onze gratis expertise aan