<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479386539084370&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Vraag om uw expertise
GRATIS

In België zijn vochtproblemen niet ongewoon. Vele woningen hebben hieronder te lijden, vooral dan oudere woningen. Vocht in huis gaat vaak samen met het opduiken van schimmel. Dit verschijnsel gaat niet alleen met een onaangename geur gepaard, het heeft ook negatieve gevolgen voor uw woning en uw gezondheid.

vocht in muur oplossen

Ziehier hoe u problemen door vocht in een muur in drie stappen kunt oplossen.

 

1. De oorzaak van het probleem bepalen

Vocht in een muur kan door 3 verschillende fenomenen worden veroorzaakt: opstijgend vocht, condensatie en waterinfiltratie. Deze 3 problemen vereisen telkens een andere aanpak. Het is dus belangrijk om de juiste oorzaak van uw probleem te kennen om een geschikte oplossing te vinden. Aan de hand van volgende aanwijzingen kunt u ze van elkaar onderscheiden.

Een probleem door opstijgend vocht herkennen

Opstijgend vocht is te wijten aan een beschadigde of ontbrekende waterkerende laag in uw muren. Hierdoor kan water van aan de voet van de muren omhoog stijgen. Onderaan uw muren ziet u vochtplekken, kringen en salpetervorming. Ook uw plinten kunnen beschadigd zijn.

Een probleem door condensatie herkennen

Condensatie treedt op wanneer waterdamp met een koud oppervlak in contact komt. U merkt dan kleine druppeltjes, vooral op ramen. Wanneer een muur met een condensatieprobleem te maken heeft, treedt er vooral omheen de vensters en in de hoeken van de muren schimmelvorming op.

Een probleem door waterinfiltratie herkennen.

Waterinfiltratie treedt op wanneer de muren poreus zijn of barstjes vertonen. Als het slecht weer is, kan er dan water in de muren binnendringen. Als uw muren met waterinfiltratie te kampen hebben, bemerkt u gele of witte kringen op uw muren. Ook de wandbekleding (verf of behangpapier) kan beschadigd raken.

 

 2. Uw muren met een geschikte oplossing behandelen tegen vocht

vocht in muur oplossen

In functie van het probleem dat u hebt vastgesteld, kunt u nu een geschikte oplossing gaan toepassen. Hiervoor doet u altijd best beroep op een vochtexpert. Vochtproblemen in een muur kunnen immers hardnekkig zijn, waardoor het risico bestaat dat zij de structuur van de woning aantasten als ze niet correct worden aangepakt.

Als u beslist om het probleem zelf op te lossen, dan moet u vooral opletten om u niet te laten beetnemen door oplossingen die "het probleem verdoezelen". Sommige verkopers bevelen vochtwerende verf warm aan als behandeling van het probleem. Hoewel deze verfsoorten inderdaad als preventie doeltreffend kunnen zijn, bestaat het risico dat zij de situatie alleen maar erger maken als het probleem binnenin de muur niet wordt aangepakt, omdat het vocht daar nu vastzit.

 

3. Terugkeer van het probleem vermijden

Wanneer uw vochtprobleem opgelost is, moet u ook het nodige doen opdat het niet meer opnieuw optreedt. U kunt bijvoorbeeld de verluchting van uw woning optimaliseren door een mechanisch ventilatiesysteem laten installeren. Enkele beglazing vervangen door dubbel glas en de muurisolatie verbeteren is eveneens aanbevolen om te vermijden dat het probleem opnieuw opduikt. Afhankelijk van uw situatie kan een vochtexpert u andere preventieve behandelingen aanbevelen die doeltreffend zijn.

 

Wilt u meer weten over problemen door vocht in muren? Neem gerust contact op met een van onze experts.

Vraag onze gratis expertise aan